19 Ocak 2015 Pazartesi

Yüzmenin Fiziğe Etkileri

Sporların kraliçesi olarak adlandırılan yüzmenin her konuda pek çok yararı vardır insan sağlığı üzerine. Bütün kasların çalışmasına neden olan yüzme ile başta kalp hastalıkları olmak üzere pek çok rahatsızlık ortadan kalkabiliyor, devamlı ve yapılan ve yaşam biçimi haline getirilen yüzmeden bahsediyoruz, kısa sürede kalıcı etkileri ile kendini belli eden yüzmede düzgün nefes alıp verme tekniğinin geliştirilmesi ile astım hastaları bile tedavi olabilmekteler. Yüzmenin fiziğe etkileri dendiği zaman hemen kasları çalışmış, vücudu diri, esnekliği yerinde fitleşmiş vücutlara sahip insanlar geliyor.



Kan dolaşımı için akla tek gelen spor dalı yüzmedir, kaslar devamlı çalıştığı için dokulara, organlara ve beyne gereken oksijen rahatlıkla gittiği için zeka belirtileri daha fazla ve yaşlanma gecikerek yavaş olmaktadır. Vücut devamlı olarak suya karşı mücadele halinde olduğu için esneklik mükemmel boyutlara ulaşmakta ve fizik de kilo kontrolü ile istenildiği gibi olabilmektedir. Yüzmenin fiziğe etkileri saymakla bitecek gibi değil, kemik yapısında şişlik ve deformasyon olanlar içinde bu sorunlar yüzme ile ortadan kalkabiliyor. Sırt, bel ve diz ağrısından eser kalmıyor. Düzenli yapılan yüzmelerden söz ediyoruz, bütün bunlar için ara vermeden yüzmek gerekir, yoksa bir gün yap üç gün yapmamak ile istenilen sonuçlara ulaşmak mümkün değil.

Yüzücülerin diğer insanlara göre kas oranları daha fazla, yağ oranları ise daha azdır. Akciğer sorunu yüzücülerde en az rastlanan sıkıntılardandır, kalp düzenli kan pompaladığı için daha da güçlü bir hale gelir. Sadece görüntü anlamında değil yaşamsal fonksiyonlar bakımından da yüzmenin sayılamayacak kadar çok yararı vardır. Yüzmenin fiziğe etkileri daha başka konularla da ele alınabilecek kadar geniştir,erken yaşlarda bu spora başlayıp devam edenler sağlıklı yaşamanın formülünü bulmuş insanlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder