14 Ocak 2015 Çarşamba

İstanbul'da Temiz Yüzme Havuzu

Yüzmeyi sevenler, yaz kış  bu sporu yapmak isteyenlerin aklında gittikleri havuzun ne kadar temiz olduğu hakkında soru işaretlerinin olmaması gerekir, insan sağlığına azami değerin verilmesi şarttır. Değişik yaşam tarzına mensup kişilerin bir arada yüzdüğü  u havuzlar artık eskisi gibi klorlama yöntemi ile temizlenmemelidir, yeni sistem temizlikler ozonlama denilen bir yöntemle yapılmaktadır. Klor, yüzenlerde zaman içinde göz yanması ve öksürük,aksırık gibi yan etkiler yapmaktadır. Ter ve idrar atıkları ise klorla tepkimeye neden olarak insan sağlığını tehdit eden unsurlara dönüşmektedir. İstanbul’da temiz yüzme havuzu arayanlar bu hijyen şartlarına harfiyen uyan yerleri tercih etmelidirler.

Havuzların suları öyle zannedildiği kadar kolay değiştirilemez, zaman alır, bu da yüzmeye gelenler için vakit kaybına yol açar. Ama uzmanlar buna da çare bulmuşlar ve ters yıkama denilen bir usul ile havuzları hijyene kavuşturmayı başarmışlardır, havuza temiz su girişinin çok olmasına dikkat edilmelidir. Sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez havuz suyunun ölçümleri özel cihazlarla yapılmalıdır. İstanbul’da temiz yüzme havuzu arayışı içinde olanlar iyi referanslarla bunu elde edebilirler. Yüzmeye gelenlere de temizlik anlamında çok iş düşüyor, suya girmeden önce mutlaka duş almaları ve bone kullanmaları olası kirliklerin önüne geçecektir. Saç, ter, kir gibi olumsuz etkiler havuzun dip kısımlarına çökerek filtreleri tıkıyor, havuz suyunun çabuk kirlenmesine yol açıyor.

Bir kişinin bile duş almadan suya girmesi ortalama olarak 8 ton suyun kirlenmesine yol açtığı hesaplanmış, gerisini siz düşünün. İstanbul’da temiz yüzme havuzu bulmak hayal değil tabii, el birliği ile kendi yaşam ve spor alanlarımızı temiz tutmayı öğrenmeliyiz. Yalnız başına verilen çabalar olumlu neticelere ulaşamıyor maalesef.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder