11 Şubat 2015 Çarşamba

Yüzerek Basenler Erir Mi?

Yüzmenin sağlığa olan olumlu etkileri hepimizin malumu, diğer spor dallarında olmadığı gibi yüzerken her kasımız her organımız çalışır. Suyun gücüne karşı koymak kolay değildir, yüzmeye çalışırken her tarafımızın hareket etmesi bundan dolayıdır, kollar ve bacaklara ise çok iş düşüyor, kollarımızla suyu yararak ilerlemeye çalışırken ayaklarımızla da suyu iterek kollarımıza yardımcı olmaya çalışırız. İşte bacakların suyu iterken harcadığı çaba basenlere etki eder ve sıkılaşmalarını dolayısıyla da basenlerin şekil almalarını incelmelerini sağlar. Yani yüzerek basen erir mi sorusunun yanıtı evet olmalıdır. Aslında sadece basenlere değil bütün vücudun şekil almasına yararı vardır yüzmenin, devamlı yüzenlerin yüzmeyen insanlara göre kas yapısı daha gelişmiştir ve yağ oranları çok azdır. Bu da yüzme ile vücudun estetik açıdan ne kadar gelişmiş olduğunun göstergesidir.

Su havadan daha yoğun olduğu için onun içindeyken normalin üzerinde kuvvet harcarız, suyun üzerinde durmak ve yüzerek ilerlemek için her tarafımızın çalışması gerekir ki spor açısından bundan daha iyisini bulamazsınız. Yüzerek basen erir mi elbette ki erir, devamlı suyu terken bacaklar basenlere baskı yapar ve onların da çalışmasını sağlar ve bu etki ile basenler erimeye, daha zarif bir görüntü almaya başlar. Yüzen insanların zaman içinde sırt, bel, karın ve diz ağrılarının azaldığı hatta yok olduğu görülmüştür. Eklem şişlikleri de yüzenlerde ortadan kalkıyor.

Kilo kontrolü yapmak isteyenlerin yüzmeleri öneriliyor ki bu çok olumlu sonuçlar doğuracak ve kısa sürede kilo dengesi sağlayacak spordur. Yüzerken yapılan zaruri hareketler neticesinde kan dolaşımı istendiği gibi olur, insan zinde ve enerjik olur. Yüzerek basen erir mi tabii erir, sadece basen değil bütün vücut şekle girer ve incelir.

1 yorum: